Tweetalig opvoeden – Tips en tricks

Voordelen van tweetalig opvoeden

Kinderen die vanaf hun geboorte tweetalig worden opgevoed, kunnen beide talen leren tot op het moedertaalniveau. Hiernaast blijkt dat kinderen die tweetalig zijn opgevoed beter kunnen multitasken, dat ze beter informatie kunnen negeren die er niet toe doet en dat ze gemiddeld beter zijn met hun cognitieve vaardigheden dan hun leeftijdsgenoten die maar één taal spreken.

Gemakkelijker een derde taal leren

Door tweetalig te zijn, wordt het gemakkelijker om andere talen te leren, aangezien je gewend bent aan de leermechanismen en bekend bent met de kneepjes van het leren van een taal. Bovendien zijn de geheugenprocessen en de associatie van taalconcepten sterk ontwikkeld, wat bijdraagt ​​aan het gemak van het leren van een derde taal.

Toekomst van tweetalig opvoeden

Eén van de grootste voordelen van tweetalige opvoeding, is het feit dat de carrièremogelijkheden van kinderen worden vergroot. Twee of meer talen spreken zal altijd een voordeel zijn ten opzichte van elke andere professional die maar één taal spreekt, vooral als je wilt werken bij internationale bedrijven. Hiernaast vergroot het ook de kans op het vinden van werk, aangezien je voor bijvoorbeeld zowel Nederlandstalige bedrijven kunt gaan werken als bijvoorbeeld Engelse of Spaanstalige bedrijven.

Tweetalig opvoeden voor andere landen

Of het nu is omdat je je in een ander land vestigt of omdat je je gewoon graag omringt met andere culturen, door tweetalig te zijn, kun je vriendschappen sluiten met een grote groep internationale mensen. Het spreken van een meerderheidstaal, zoals Engels, zal ook je aanpassing aan het leven in andere landen vergemakkelijken.

Tips voor tweetalige opvoeding

Ongeacht de strategie die je kiest, dit zijn enkele van onze tips die tweetalige opvoeding ietwat makkelijker maken. Onze eerste tip is om te beslissen of tweetalige opvoeding wel de juiste optie is voor je gezin. Het is iets dat veel inspanning en toewijding vereist, dus de toewijding moet totaal zijn. Als je ervoor gaat dan moet je er helemaal voor gaan!

Tweetalig opvoeden leren door te spreken

De meest voorkomende strategie van tweetalig opvoeden is wanneer de ene ouder de ene taal spreekt tegen het kind (bijvoorbeeld Nederlands) en de andere ouder altijd in de tweede taal spreekt tegen het kind (bijvoorbeeld Engels). Mocht je dit teveel vinden, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld in het weekend de tweede taal te spreken, om deze te oefenen. Hoe meer je het echter in praktijk brengt, hoe sneller en beter het kind beide talen onder de knie krijgt.

Tweetalig opvoeden door content

Boeken, films, series, liedjes… kinderen houden hiervan! Laat ze dan ook op een speelse manier kennis maken met een nieuwe taal. Eén van onze aanbevelingen is om de kinderen via entertainment hun woordenschat te laten vergroten. Anno 2021 zijn er vele series, films en boeken te vinden die je kinderen kunnen helpen met de taal. Onze boeken ‘Het avontuur van de zwaartekracht’ & ‘Eetfeest’ kunnen hier bijvoorbeeld heel goed bij helpen.

Schakel een oppas in die tweetalig is

Wanneer je regelmatig een oppas over de vloer hebt lopen, dan raden we je aan om een oppas in te schakelen die beide talen spreekt. Op deze manier kunnen je kinderen, zelfs wanneer je er niet bent, hun talen ontwikkelen. De oppas kan bijvoorbeeld tijdens het spelen, knutselen of koken de kinderen helpen met de spreekvaardigheden. Geen idee waar je een meertalige oppas kunt inschakelen? Veel online oppasplatform hebben duizenden oppassen die meerdere talen spreken en hiernaast op je kind kunnen passen en/of hen kunnen helpen met hun huiswerk. Een voorbeeld van zo’n online oppasplatform is Babysits. Hier kun je zelfs iemand inschakelen aan de andere kant van de wereld, om je kind online bij te spijkeren met de taal.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Ben je op zoek naar een betrouwbare oppas die naast het oppassen op je kleine ook kan helpen met het ontwikkelen van de tweede of derde taal? Dan ben je bij Babysits aan het juiste adres! Kijk op www.babysits.nl voor meer informatie.

Recente artikelen

Download de app

Over jungle the bungle

Met de app van Jungle the Bungle kunnen kinderen tussen de 2 en 8 jaar op een hele leuke manier een nieuwe taal leren. Waarom zo jong vraag je je misschien af? Juist jonge kinderen leren heel makkelijk een nieuwe taal.
nl_NLNL