Blog Mamaplaats over meertaligheid

Zo’n herinnering uit je jeugd, die je voor je geest kunt halen alsof het gisteren was. We waren op vakantie en ik zat, samen met mijn kleine zusje, op de achterbank in de auto. Ik schat in dat ik een jaar of 5 zal zijn geweest. Mijn ouders hadden een discussie met elkaar, in het Frans, want als wij het niet mochten horen, dan werd er bij ons thuis Frans gesproken.

Hun schrik was dan ook groot toen ik vanaf de achterbank opeens ook mijn mening gaf…ze hadden blijkbaar geen idee dat ik ze kon verstaan. En dat vond ik dan wel weer gek, want ja, ik begreep alles wat ze zeiden.

Spaanse moeder, Limburgse vader

Om jullie de achtergrond te schetsen, mijn moeder is Spaans en mijn vader kwam uit Limburg. Zij danste bij een internationaal flamenco gezelschap en was op tournee in Nederland. Hij werkte in een platenwinkel in Roermond en was op slag verliefd toen hij haar zag. Ze zijn op vrij jonge leeftijd getrouwd, beiden halverwege de 20, en een jaartje later lag ik in de wieg. Omdat mijn moeder geen Nederlands sprak en mijn vader geen Spaans, spraken mijn ouders in het begin van hun relatie Engels met elkaar. Toen ze daarop waren uitgekeken, zijn ze overgestapt naar het Frans, een taal die zij ook beiden beheersten.

Kinderen leren zo makkelijk een nieuwe taal

Mijn moeder sprak Spaans en mijn vader sprak Nederlands tegen mij en mijn zusje. Ze hadden dan ook geen idee dat ik al hun Franse onderonsjes grotendeels kon volgen. Pas later besefte ik hoe bijzonder dat eigenlijk was…als kinderen kun je dus een taal leren door deze alleen maar te horen.

Inmiddels weet ik natuurlijk veel meer over dat fascinerende brein van ons. En de wetenschappers zijn het er ook over eens: het deel in ons brein dat verantwoordelijk is voor taalverwerving, is superactief tot een kind ongeveer 8 jaar oud is. Daarna wordt dat stukje taalverwerving al minder actief. En vanaf je 15e moet je net zoveel moeite doen om een nieuwe taal te leren als volwassenen. Eigenlijk dus een gemiste kans dat Engels op de basisschool pas vanaf groep 7 verplicht is.

Wat ook weinig mensen weten is dat het fundament voor de taalontwikkeling al tijdens de zwangerschap wordt gelegd. Het gehoororgaan van baby’s is met 16 weken zwangerschap compleet. Vanaf 24 weken kan het daarmee actief luisteren, de stem van de moeder herkennen, haar hartslag horen en zelfs klanken onderscheiden. Kinderen leren in de buik al om de moedertaal te onderscheiden van andere klanken.

Stimuleer ook de taalontwikkeling van je kind

Dus wil je de taalontwikkeling van kinderen zoveel mogelijk stimuleren? Praat dan lekker veel met ze, ook al zeggen ze nog niets terug 😉

Lees veel voor, al vanaf hele jonge leeftijd. Het is niet alleen goed voor de taalontwikkeling, maar het is ook een moment van aandacht voor elkaar. Mocht je je kinderen meertalig willen opvoeden, doe het dan in de taal die je ze wilt leren. Tot slot een tip aan ouders waarvan de kindjes nog op komst zijn: tegen die dikke buik praten is altijd goed!

Mocht je nog vragen hebben over het leren van nieuwe talen aan kinderen? Laat het me weten in de comments.

Veel liefs van Caro

Recente artikelen

Over jungle the bungle

Met de app van Jungle the Bungle kunnen kinderen tussen de 2 en 8 jaar op een hele leuke manier een nieuwe taal leren. Waarom zo jong vraag je je misschien af? Juist jonge kinderen leren heel makkelijk een nieuwe taal.

Download de app

nl_NLNL